Pigmentvlekken verwijderen

Laserbehandeling pigmentvlekken

Pigmentvlekken worden vaak als storend gezien. Ze geven een oneffen huidteint en laten je er soms ouder uitzien dan je bent. Door middel van laserbehandelingen worden pigmentvlekken minder zichtbaar of verdwijnen. De huid krijgt hierdoor een egaler aanzien.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment in de huid. De pigmentcellen kunnen door een verstoring meer pigment aanmaken, waardoor er een donkere vlek ontstaat. Vaak speelt de zon een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Pigment kan ook ontstaan door hormonale invloeden, hier is het zwangerschapsmasker (melasma) een voorbeeld van. Soms verdwijnen deze vlekken vanzelf weer maar ze kunnen ook helaas zichtbaar blijven. Ook ontstekingen (bij acne) of huidbeschadigingen door wondjes kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Dit noemen we post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Tot slot kan bepaalde medicatie of genetische aanleg een trigger zijn voor pigmentvlekken.

Zijn mijn pigmentvlekken geschikt om te laseren?

Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken, die ook allemaal een andere oorzaak kunnen hebben. Daarnaast kan het pigment oppervlakkig (in de bovenste huidlaag) of dieper in de huid liggen. Het oppervlakkige pigment is doorgaans effectief te behandelen door middel van laser. Meestal gaat dit om pigmentvlekken die ontstaan zijn door zonschade, ouderdomsvlekken en sproeten. Melasma (hormonaal pigment) is minder geschikt voor de laserbehandeling. Voor deze indicatie zijn medische peelings geschikt. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bekijken we je huid zorgvuldig en adviseren je welke behandelmethode passend is.

Hoe werkt de laserbehandeling?

Een behandeling met de  pigmentlaser zorgt er voor dat de pigmentvlekken minder zichtbaar worden of helemaal verdwijnen. Hierdoor krijgt de huid een egaler aanzien. De laser zendt een lichtstraal uit die opgenomen wordt door het pigment in de huid. Door de warmte van het licht zal het pigment afbreken. Hoe groter het contrast tussen de pigmentvlek en de huidskleur, hoe beter de laser het pigment ziet en kan behandelen. De behandeling kan daarom niet plaats vinden op een zongebruinde of donkere huid. In de weken na de behandeling ruimt het lichaam het afgebroken pigment vanzelf op.

Aantal behandelingen

Meestal zijn er 1 tot 3 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Het aantal behandelingen hangt af van het soort pigment en de diepte van het pigment in de huid. Tussen de behandelingen zit minimaal vier weken. Deze tijd heeft de huid nodig om te herstellen en het behandelde pigment op te ruimen.

Na de behandeling

Direct na de laserbehandeling kleurt het pigment tijdelijk donkerder. Er kunnen korstjes ontstaan die in ongeveer 2 weken genezen. Het is belangrijk om 4-6 weken langdurige blootstelling aan zon of zonnebank te vermijden. Bescherm de huid dagelijks met een zonbeschermingscrème van minimaal SPF 30. Krab niet aan eventuele korstjes die zijn ontstaan na de behandeling. Om de vorming van nieuwe pigmentvlekken te vertragen of voorkomen is het aan te raden om ook na de behandelingen dagelijks de huid te beschermen met een SPF 30 of 50.

Meer informatie?

Wil je meer weten over de behandeling van pigmentvlekken en welke behandeling geschikt is voor jouw huid? Neem contact op voor meer informatie en maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.