Wat te doen aan melasma?

Wat te doen aan melasma?

Een typisch beeld bij melasma zijn de grillig gevormde donkere verkleuringen op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en rondom de ogen. Melasma wordt ook wel het zwangerschapsmakser genoemd. Toch hoeft melasma niet perse tijdens een zwangerschap te ontstaan. Hoe melasma ontstaat en wat je er aan kunt doen leg ik in deze blog uit.

Hoe ontstaat melasma?
Om te weten hoe melasma ontstaat is het eerst even terug gaan naar de basis in de huid waar pigment aangemaakt wordt. De huid bestaat uit 3 huidlagen: de opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. De opperhuid is de bovenste huidlaag die ook weer onderverdeeld wordt in verschillende lagen. In de onderste laag van de opperhuid, de basaalcel laag, bevinden zich de pigmentcellen (melanocyten) die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van pigment. Doordat de pigmentcellen vertakkingen hebben kan het pigment zich in de oppervlakkige opperhuid (epidermaal pigment) of in de diepere lederhuid (dermaal pigment) bevinden.

Een verstoring in de pigmentcellen zorgt er voor dat de pigmentcellen te veel pigment aanmaken waardoor er een vlek zichtbaar wordt. Die verstoring bij melasma kan ontstaan door hormoonschommelingen (zwangerschap, anticonceptie), erfelijke aanleg of door zon. Houd er rekening mee dat als je last hebt van melasma er ook bepaalde triggers zijn die dit kunnen verergeren, zoals hitte, stress en (zon)licht.

De behandeling van melasma
Het behandelen van melasma vraagt aandacht en geduld. Het dermale pigment welke in de diepere huidlaag ligt is hardnekkiger om te behandelen dan het oppervlakkige pigment. Maar met de juiste behandelingen en producten kan melasma goed behandeld worden. In de praktijk gebruiken wij bij de behandeling van melasma peelings op basis van melkzuur, amandelzuur, kojinezuur en salicylzuur. De bestanddelen van de peeling gaan pigment verkleuringen tegen en onderdrukken de activiteit van de pigmentcellen in de huid.

Wat kun je zelf doen?
Om te beginnen is het belangrijk om de huid dagelijks te beschermen met een hoge beschermingsfactor met minimaal SPF 30 en een mineraal filter. Op zonnige dagen is het aan te raden zeker om de twee uur bij te smeren. Gebruik daarnaast huidverzorging met actieve ingrediënten, onder andere met vitamine C, melkzuur, niacinamide die het pigment verhelderen en de aanmaak van pigment onder controle houden.

Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut