Goedkoop is duurkoop?

Goedkoop is duurkoop?

Laserontharing

Regelmatig krijg ik cliënten die ergens anders zijn geweest voor laserontharing, zonder het gewenste resultaat. De vraag is dan meestal hoe dit komt en of ik ze verder kan helpen. Ik hecht altijd veel waarde aan eerlijkheid over laser ontharen en het resultaat wat je kunt verwachten. Daarom wil ik je in deze blog uitleggen hoe het komt dat er zo veel verschil is in behandelresultaten en prijzen. En waar je op moet letten bij de keuze waar je deze laserbehandelingen laat doen.

Kwaliteit van laserontharingsapparaten

De kwaliteit van laserapparatuur loopt heel erg uiteen. Er zijn veel verschillende soorten licht- en laserapparatuur. Er zit dan ook veel verschil in het vermogen van een apparaat, wat uiteindelijk ook voor een groot deel het resultaat bepaalt. Vaak hangt de kwaliteit van de apparatuur (en behandelaar) samen met de prijs die je betaald voor de behandeling. Over het algemeen is het zo dat wanneer je zeer lage prijzen of goedkope pakketten voor onbeperkt laser ontharen ziet dit een reden heeft. Vaak is dan de apparatuur van mindere kwaliteit of verouderd. Naast dat de resultaten dan vaak tegenvallen, is er ook grotere kans op verbrandingen.

Verschil tussen IPL en laser ontharen

Ook is er nog een verschil tussen IPL en laser. Een kwalitatief laserapparaat is veel kostbaarder dan een IPL apparaat. IPL behandelingen zijn daardoor vaak goedkoper. Maar een laser is daarentegen effectiever en sneller in de behandeling tegen ongewenste haren dan IPL. De haren moeten zodanig verhit worden om definitief weg te blijven. Wanneer er onvoldoende warmte is, blijven de haartjes maar tijdelijk weg en is er geen permanent resultaat.

Nog enkele tips bij het maken van je keuze:

  • Let er op dat de term laser soms verkeerd wordt gebruikt. IPL en OPT is geen laser. En dit kan een groot verschil maken in het resultaat van laser ontharen.
  • Laat je behandelen door iemand die goed opgeleid is voor het uitvoeren van licht- en laserbehandelingen. Vraag en informeer altijd naar diploma’s, keurmerken, inschrijving in het kwaliteitsregister en beroepsverenigingen.
  • De kwaliteit van de behandelaar speelt bij ontharen naast de apparatuur ook een grote rol. Iedereen heeft een andere huidskleur, haarkleur en hoeveelheid haren en dat vraagt om maatwerk en geen standaard behandeling die bij iedereen hetzelfde is. Een goede specialist weet hoe zij de laser apparatuur moet afstemmen om het beste en snelste resultaat te krijgen.
  • Niet alle soorten apparatuur kunnen veilig worden toegepast bij een donkere huid. De ND:YAG laser is veilig bij een donkere huid zonder dat de effectiviteit van de behandeling verloren gaat.
  • Tot slot: Ga niet direct af op de laagste prijs. Vaak als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat ook zo en ben je achteraf meer geld kwijt.
Geschreven door Anita van der Kolk

Geschreven door Anita van der Kolk

Huidtherapeut